Spelenderwijs meer diversiteit en inclusie op de werkvloer

‘Let’s play equal’ faciliteert ‘ongemakkelijke’ gesprekken binnen organisaties

Amsterdam, 11 mei 2023 – Vandaag wordt een teamspel gelanceerd om diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer te stimuleren. Want alhoewel steeds meer Nederlandse organisaties het belang van deze thema’s inzien, heeft slechts een kleine minderheid er beleid op gemaakt. ‘Let’s play equal – The most unfair game in the world’, wordt gelanceerd tijdens de tweedaagse B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Het bordspel is geschikt voor organisaties die complexe sociale kwesties bespreekbaar willen maken en wederzijds begrip willen creëren op de werkvloer en daarbuiten. De ontwikkeling van het teamspel is een initiatief van Amsterdam B coalitie, in samenwerking met B Lab Benelux. 

Belangrijke en ongemakkelijke gesprekken faciliteren

Veel organisaties zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om een diverse en inclusieve organisatie te creëren waarin alle medewerkers zichzelf kunnen zijn. Maar terwijl JEDI (justice, equity, diversity en inclusion) vaker ter sprake komt, heeft slechts 27% van de organisaties in Nederland een diversiteits- en inclusiebeleid*. Om de broodnodige transitie naar gelijkwaardigheid op de werkvloer te versnellen, sloeg Amsterdam B coalitie – bestaande uit B Corps Blyde Benelux, BR-ND People, Greenjobs.nl en Misteli creative agency – de handen ineen voor de creatie van een taboedoorbrekend spel. Na een intensief ontwikkelingsproces, ondersteund door B Lab Benelux, wordt het eindresultaat vandaag gelanceerd op de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. De Summit wordt bijgewoond door 1200 bestuurders van internationale bedrijven die een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld. Tessa van Soest, directeur B Lab Benelux: “Voor échte diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in organisaties, moeten vastgeroeste structuren op de schop. Dit spel faciliteert belangrijke – en vaak ook ongemakkelijke – gesprekken die in alle lagen van een organisatie moeten worden gevoerd. Van boardroom tot werkvloer.” 

Ongelijke startpositie 

Organisaties kunnen het bordspel gebruiken als onderdeel van interne JEDI-workshops of trainingen. Bij de start krijgt elke speler een kaart van een persoon met eigenschappen, waaronder gender, mentale gezondheid, culturele achtergrond, opleidingsniveau en seksuele voorkeur. Eigenschappen waarop je niet altijd invloed hebt, maar die vaak meewegen in de kansen die je in het leven krijgt. Net als in het echte leven bepalen deze eigenschappen de startposities – en dus privileges – van de spelers. Tijdens het spel gaan spelers met elkaar in gesprek over uiteenlopende levensgebeurtenissen, zoals verliefd zijn op iemand van dezelfde gender, gediscrimineerd worden of promotie willen maken op je werk. Of de gebeurtenis positief of negatief uitpakt voor je personage, bepaalt of en in hoeverre je vooruit beweegt. Wie heeft de grootste kans om te winnen in ‘the game of life’? “Diversiteit, inclusie en gelijkheid op de werkvloer ontstaan niet vanzelf en vergen toewijding van iedereen in de organisatie. We zijn ons ervan bewust dat we niet alle antwoorden hebben en niet foutloos zijn, maar hopen op een rimpeleffect. Ons voornaamste doel is om – vanuit kwetsbaarheid en op een veilige manier – meer bewustzijn te creëren door je te verplaatsen in de ander," aldus Amsterdam B coalitie.

 

Over ‘Let’s play equal – the most unfair game in the world’

*Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en softwarebedrijf AFAS.


- EINDE PERSBERICHT -

* Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie*

Voor vragen over Let’s play equal, interviewverzoeken voor Amsterdam B coalitie en/of aanwezigheid bij de lancering van Let’s play equal op de B for Good Leaders Summit kunt u contact opnemen met Kim Pieper via kim@blyde.nl / 0610803944. 

Over Let’s play equal

Hoe helpen of belemmeren onze eigenschappen ons terwijl we door het leven gaan? Hoe beïnvloeden ze succes, liefde, carrières, mindsets en de ervaring van het dagelijks leven? Hoe ziet privilege eruit en hoe beïnvloedt ongelijkheid verschillende mensen? Maak kennis met Let's play equal, the most unfair game in the world. Ontworpen door Amsterdamse B Corps om reflecties op diversiteit, (on)gelijkheid en inclusiviteit te inspireren. Bespreek, leer, reflecteer en probeer te winnen. Te bestellen via www.letsplayequal.com. Volg via LinkedIn.

Over Blyde Benelux

Maatschappelijk toegevoegde waarde creëren staat centraal bij het B Corp-gecertificeerde Blyde Benelux. Het missiegedreven impact-bureau is een strategische en creatieve partner in PR en werkt onder meer voor Ecover, Vandebron, Pieter Pot, Milieudefensie, Swapfiets en Too Good To Go. Blyde Benelux bedient zowel de Nederlandse als de Belgische markt, vanuit vestigingen in Amsterdam en Antwerpen. Voor meer informatie zie www.blyde.nl en www.blyde.be.

Over BR-ND People

BR-ND People is een impact branding bureau. Wij versnellen impact én groei van merken die dat allebei willen. Wij werken met ambitieuze bedrijven om doel, strategie en waarden vast te leggen, te verduidelijken en aantrekkelijk uit te dragen, zowel intern als extern. Gespecialiseerd in emotive branding en uitvinders van de 23plusone methodiek. Gecertificeerde B Corp sinds 2017. Voor meer informatie zie www.br-nd.com en www.23plusone.org

Over Greenjobs.nl

Het is de missie van Greenjobs.nl om het bedrijfsleven en overheid futureproof te maken en meer mensen aan een duurzame baan te helpen. Vacaturesite Greenjobs.nl helpt heel werkend Nederland aan een duurzame baan, stage of freelance opdracht. Samen werken we aan de verduurzaming van de planeet. www.greenjobs.nl 

Over Misteli creative agency

Misteli helpt organisaties om krachtig te communiceren en zo hun impact te vergroten. Door mensen nieuwe mogelijkheden voor te houden. Vertrouwen te creëren. Verhalen te vertellen waarin mensen zich kunnen inleven. Een pakkend en eerlijk verhaal in een sterk visueel concept kan harten en hoofden van duizenden veroveren.  Dat is cruciaal als je mensen wilt winnen voor jouw zaak. Iedereen kan roepen dat zij impact willen maken. Maar echte verandering en verduurzaming gebeurt niet van de ene dag op de andere. Wij zien het liever als een proces. Zorgvuldig en eerlijk communiceren met een sterk ontwikkelde antenne voor greenwashing. Steeds een stap verder. Wij noemen dat Shifting Patterns. www.misteli.nl 

Let's Play Equal

The board game for teams to boost awareness and understanding of justice, equity, diversity and inclusion (JEDI).

https://www.letsplayequal.com
Previous
Previous

Taboo-breaking game encourages diversity and inclusion

Next
Next

Let’s play equal in some slides